Toevoegingen worden al eeuwenlang in voeding gebruikt, om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Wat zijn E-stoffen en wat doen ze? De antwoorden vindt je in de onderstaande literatuur/websites:

“Wat zit er in uw eten?” door Corinne Gouget te koop voor € 9,90.

Meer informatie over E-nummers kunt u o.a. vinden op de volgende websites:

http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/

http://jessevandervelde.com/vermijd-deze-21-e-nummers-te-allen-tijde/

Hier alvast een korte toelichting waarom ik het zo belangrijk vind om mensen te informeren over E-nummers

“Niet alle E-nummers zijn synthetisch en per definitie gevaarlijk. Er zijn heel wat natuurlijke E-nummers. Zo heb je E162 dat een natuurlijke kleurstof bietjesrood of E160 een rode kleurstof uit tomaten. E 300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Maar dat fabrikanten meestal kiezen voor de synthetische kleurstoffen komt doordat de producten dan net wat mooier kleuren, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. En dat is wat mensen willen.”

“mensen kunnen van bepaalde E-nummers allergische reacties, zoals netelroos en astmatische aanvallen krijgen. Ook zijn er veel kinderen die van sommige synthetische kleurstoffen onrustig worden (ADHD).”

“Een negatieve uitspringer in het rijtje toevoegingen is een stof als aspartaam E 951. Dit wordt in lightproducten gebruikt als vervanging voor suiker. Maar je wordt er juist alleen maar dikker van. Bovendien staat aspartaam bekend om zijn vele bijwerkingen en overgevoeligheden die je ervan kunt krijgen. ernstige metabole, neurologische, stemmingsstoornissen en epileptische aanvallen.”

“Een andere bekende stof waar mensen overgevoelig op reageren is E621. De meest omstreden synthetische smaakversterker is monosodiumglutamaat ofwel mononatrium glutamaat, MSG, Ve Tsin. Het zorgt voor een zoutachtige vleessmaak aan voedsel en is goedkoop waardoor deze veel wordt toegepast. Eigenlijk zorgt het ervoor dat de andere smaken in het product sterker worden. Deze stof verstoort ook je verzadigingsgevoel, het werkt in op het hormoonstelsel en hierdoor krijg je geen signaal dat je genoeg hebt gegeten. Zo eet je er snel te veel van. Waar zit het veel in: In soepen, sauzen, bouillon(blokjes), pizza’s, zoutjes, vis, vlees, kruidenmengsels. Kortom bijna in alle hartige voorverpakte voedingsmiddelen. In restaurants met een oosterse keuken is monosodiumglutamaat een standaard smaakmaker, soms in plaats van zout. Ook in fastfood restaurants wordt het regelmatig gebruikt.

Onderzoek naar E621

Uit verschillende onderzoeken is o.a. gebleken dat MSG schade kan toebrengen aan de hersenen van proefdieren in de ontwikkelingsfase. Het kan potentieel permanente schade aanrichten aan de ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel van een foetus en zuigeling. Het kan namelijk de placenta barrière doordringen of voorkomen in moedermelk. Daarnaast blijkt dat glutamaat wordt geconcentreerd in de foetale kant van de placenta en dus krijgt de foetus een hogere dosis. Corinne Gouget, die al bijna vijftien jaar de gevolgen van E-nummers bestudeert, zegt in haar boek ‘Wat zit er in uw eten?’: “Het is een neurotoxisch additief en heeft het vermogen om de neuronen in de hersenen aan te tasten.” Het staat bekend als excitotoxine, een stof die cellen activeert waardoor ze uiteindelijk beschadigen.

Om zo min mogelijk slechte geur-, kleur- en smaakstoffen binnen te krijgen, moet je de etiketten gaan lezen “allemaal” en zoveel mogelijk zelf maken!

Bij het doen van de boodschappen is het handig dit boekje mee te nemen Corinne Gouget, ‘Wat zit er in uw eten?’ waarin alle E nummers en hun uitwerking beschreven staan.